Pizza stała się jednym z najbardziej lubianych przez Polaków dań. W wielu domach zamawianie pizzy w weekendowe wieczory to już tradycja. Jednak coraz częściej doceniane są walory pizzy zrobionej samodzielnie z ulubionych składników. Jakie akcesoria warto mieć w domu, aby pizza smakowała i wyglądała wyśmienicie?

Pieczenie pizzy

W Internecie bez problemu można znaleźć przepis na różnego rodzaju pizze. To czy będzie to pizza na cienkim lub grubym spodzie i z jakiej mąki zostanie zrobiona, zależy tylko od gustów smakowych kucharza. Rynek oferuje duży wybór akcesoriów do wypieku pizzy.
Blacha do pizzy może być zrobiona z aluminium lub blachy ocynkowanej, sylikonu, ceramiki. Różne też są średnice blach. Niektóre mają karbowane boki, a inne gładkie.

Specjalne talerze do pizzy

Wybór talerzy do pizzy jest ogromny. Można dobierać je pod względem wielkości, koloru, zdobień. Jedno jest pewne – talerz do pizzy niemal zawsze będzie okrągły. Dostępne są talerze małe o średnicy 10-15 cm. przeznaczone na mini pizze i bardzo duże, nawet 50 cm. W domu bardzo duże talerze raczej się nie przydadzą, ponieważ trudno byłoby upiec pizzę o takich rozmiarach.
Najlepiej kupić talerze dopasowane do blachy na pizzę. Na odpowiednim talerzu pizza nie będzie ani za mała, ani za duża. Nieestetycznie wyglądałoby ciasto ze zwisającymi poza talerz bokami, a śmiesznie będzie wyglądać piętnastocentymetrowa mini pizza na czterdziestocentymetrowym talerzu.
Dla dzieci, ale też dla większości dorosłych miłym urozmaiceniem będą talerze z zabawnymi, kolorowymi obrazkami.

Deska do serwowania i okrągły nóż

Pizza na stole najlepiej prezentuje się podana w całości,na dużej desce. Najczęściej deski do pizzy wykonane są z drewna. Niektóre mają ponacinane wgłębienia, które ułatwiają krojenie. Pizzę należy kroić na desce, blacha do pizzy mogłaby ulec zniszczeniu, podczas kontaktu z nożem
Dużym ułatwieniem przy serwowaniu są deski z uchwytami. Taką deskę bez problemu można przynieść z kuchni do salonu. Dobrze, jak deska wielkością dopasowana jest do średnicy pizzy, wtedy wszystko się ze sobą komponuje i danie wygląda estetycznie.
Radełko jest specjalnym nożem do krojenia pizzy. Po wyjęciu ciasta z blachy do pizzy, można ją szybko i sprawnie podzielić na kawałki. W sklepach są do kupienia zwykłe klasyczne radełka oraz eleganckie zestawy radełek różnej wielkości.

Blachy do pizzy dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here