Trudno wyobrazić sobie święta bez słodkości. Te przygotowane własnoręcznie będą najsmaczniejsze i zachwycą naszych gości.

Świąteczne ciasto kokosowo- ananasowe
Ciasto ananasowe to idealna propozycja na święta. Tym bardziej, że składa się między innymi z wkładki makowej. Można je zatem potraktować, jako alternatywę dla tradycyjnego, drożdżowego ciasta makowego. Ciasto z ananasem jest dość pracochłonne, ale efekt jest wart odrobiny wysiłku. Oczywiście zaprezentowana wersja jest tą najbardziej bogatą. Recepturę możemy dowolnie modyfikować.

Składniki:
Wkładka kokosowa
– 20 dag wiórek kokosowych,
– 4 białka,
– 1 szklanka cukru pudru,
– szczypta soli,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżka octu spirytusowego.
Wkładka makowa:
– 10 dag maku,
– 4 jajka,
– 1,5 szklanki mąki pszennej,
– 1 szklana cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem ananasowy
– 20 dag ananasa (świeżego lub z puszki),
– 1 szklanka cukru,
– 1 kostka masła,
– 1 budyń waniliowy,
– 1 szklanka soku pomarańczowego.
Dekoracja
– 3 łyżki ciemnego kakao,
– 3 łyżki cukru pudru,
– 15 dag margaryny,
– cukier waniliowy,
– 2 łyżeczki żelatyny.

Na wkładkę kokosową najpierw należy ubić białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier puder, proszek do pieczenia, ocet, oraz wiórki kokosowe. Całość pieczemy ok. 45 min.

Na wkładkę makową ubijamy jajka z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, oraz mak. Całość przekładamy do formy i pieczemy ok. 45 min. Makowy biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Do kremu można użyć świeżego ananasa, należy go jednak lekko przegotować w syropie cukrowym, aby nieco zmiękł. Jeśli nie wiemy, jak pokroić ananasa, wybierzmy owoce z puszki, będą równie smaczne. W każdym przypadku ananasa należy dokładnie odsączyć, aby nie rozwodnił nadto kremu budyniowego.

Na soku pomarańczowym gotujemy budyń waniliowy. Po ostudzeniu dodajemy go stopniowo do wcześniej ubitego masła. Do kremu dodajemy pokrojone ananasy. Blaty przekładamy kremem.

Składniki polewy wkładamy do rondla i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Polewamy nią ciasto, gdy jest jeszcze lekko ciepła.Można posypać wierzch wiórkami kokosowymi.

Ciasto miodowe na święta
Ciasto miodowe to już świąteczny klasyk. Jest aromatyczne, miękkie i pachnące miodem. Ciasto na miodownik można przygotować nawet na 3 tygodnie przed świętami i zamrozić. Na kilka dni przed wigilią można je wyciągnąć i upiec. Będzie równie smaczne. Masę na ciasto z miodem robimy na bazie kaszy manny oraz masła. Można dodać do niej ziarenka wanilii lub szczyptę cynamonu, aby nabrała jeszcze bardziej świątecznego smaku. Warstwa chrupiących orzechów w karmelu wprowadza element chrupkości i świetnie harmonizuje ze smakiem miodu.
Składniki:
– 2 szklanki maki,
– ¾ szklanki cukru,
– 3 łyżki miodu,
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– 3 łyżki kwaśnej śmietany,
– 4 jajka,
– 1 kostka margaryny,
– 20 dag orzechów laskowych i włoskich,
– 1 kostka i 2 łyżki masła,
– 2 łyżki brązowego cukru,
– 12 łyżek kaszy manny,
– 2 szklanki mleka,
– cukier waniliowy,
– 5 łyżek marmolady z owoców leśnych lub śliwek.

Margarynę, 3 łyżki miodu i cukier rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie na stolnicę przesiewamy mąkę i sodę oczyszczona. Dodajemy jajka, śmietanę i ostudzony syrop miodowy.

Wszystko dokładnie zagniatamy i szybko wyrabiamy dość luźne, ale zwarte ciasto. Dzielimy je trzy części. Każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia na bardzo cienki placek i umieszczamy na blasze do pieczenia.

Orzechy laskowe i włoskie lekko siekamy. Masło i brązowy cukier rozpuszczamy na patelni. Kiedy karmel nieco się podgrzeje, dodajemy orzeszki i prażymy jeszcze kilka sekund. Ciepłe orzech w karmelu wykładamy szybko na blaty z ciasta i równomiernie rozsmarowujemy. Wszystkie placki wkładamy do piekarnika na ok. 13- 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je z blach i postawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mleko podgrzewamy na małym ogniu z kilkoma łyżkami cukru. Dodajemy sucha kaszę mannę i podgrzewamy, aż masa bardzo zgęstnieje a kasza starci surowość. Studzimy całość. Masło miksujemy na gładką, puszysta masę. Stopniowo dodajemy do niego po łyżce kaszy manny z mlekiem. Powstały krem powinien być dość zwarty.

Blaty miodowe przekładamy marmoladą i kremem z kaszy manny. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, ponieważ blaty są dość twarde. Po przełożeniu zaś placki naciągną wilgocią z kremu i marmolady, dlatego będą bardziej miękkie, a ciasto będzie się o wiele łatwiej porcjowało.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here