kto nie lubi pysznej, aromatycznej pizzy? Chyba nie ma wśród nas takich osób. Pizza to wspaniały pomysł na pożywny obiad, szybką kolację, lub smaczną przekąskę w razie niezapowiedzianej wizyty znajomych lub rodziny. Okrągła pizza na grubym cieście z mnóstwem dodatków z pewnością zaspokoi głód każdego dużego i małego łasucha, a małe pizze z dietetycznymi warzywami na spodzie z kalafiora zasmakują osobom na diecie. Jednym słowem- mamy cały wachlarz możliwości.

Dlaczego tak uwielbiamy pizze?
Pizza kojarzy nam się ze słonecznymi Włochami, świeżymi, naturalnymi produktami, aromatem ziół i przypraw, a przede wszystkim rodzinną i ciepłą atmosferą. Ale prawda jest taka, że pizze można zmodyfikowań na milion sposobów. Być może rodowity Woch pokręciłby nosem na widok tego, co my uznajemy za pizzę, ale nie ma to znaczenia. Bo tez nie ma sensu się ograniczać. Istotnie pizza w wersji ultra tradycyjnej to przysmak na bardzo cienkim cieście, z sosem ze świeżych, słodkich pomidorów i prawdziwą włoską mozzarellą, okraczony mnóstwem aromatycznych, soczyście zielonych listków bazylii. Może jeszcze kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek.

Dla nas to tylko jedna z wielu wersji tego ekspresowego przysmaku. Chociaż istotnie warto spróbować prawdziwej, tej w pełni oryginalnej wersji prosto z Włoch, bo jest faktycznie bardzo smaczna. Jednak dla nas pizza znaczy nieco więcej. Czasami przyrządzamy ją bardzo grubym cieście, aby była jak najbardziej sycąca i pożywna. Dodajemy tez mnóstwo rozmaitych dodatków, aby nadać jej charakterystycznego aromatu. I to te możliwości sprawiają, że tak bardzo przepadamy za pizzą.

Kolejnym argumentem jest szybkość przygotowania. Prosta pizzę, można przyrządzić w parę minut. Oczywiście, jeśli dysponujemy gotowym spodem. Przyrządzeni domowego ciasta drożdżowego zajmie trochę więcej czasu, choć gra jest warta świeczki, bo wspaniały, chrupiący spód, to istna poezja dla podniebienia. Nie ma jednak powodu, aby nie skorzystać z gotowych półproduktów. Pomiatajmy, że cisto do pizzy nie musi być koniecznie drożdżowe. Równie dobrze sprawdzi się spód francuski. Pizza będzie wówczas zupełnie inna w smaku i wyjątkowo chrupiąca. A dla amatorów kuchennych nowinek i eksperymentów mamy tez propozycję wegańskich spodów np. z kalafiora, lub fasoli.

Domowa pizza to samo zdrowie. Być może brzmi to dziwnie, ale tak właśnie jest. Nasza autorska kompozycja może zawierać tylko i wyłącznie same wartościowe składniki. To świetna metoda na wprowadzenie do diety maluch dużej ilości warzyw. Wszystko tu zależy od naszej kreatywności i pomysłowości.

Najlepsze składniki
Bez względu na rodzaj pizzy, najważniejszy jest wybór odpowiedniego spodu. Kupne ciasto dobrej jakości jest jak najbardziej dobrym wyborem. Ale jeśli planujemy sami zrobić spody, pamiętajmy o proporcjach i składzie, który sprawi, że nasza pizza będzie idealnie chrupiąca, pyszna i wypieczona. Składników mamy niewiele, tym bardziej warto celować w te najlepsze. Bo w cieście wszystko ma znacznie. Jaka mąka do pizzy będzie idealna, jakie drożdże do zaczynu są najlepsze , jaka temperatura wody będzie najbardziej optymalna, aby pizza była udana.

Jeśli chodzi o mąkę, to najdelikatniejsze i chrupiące ciasto uzyskamy w maki pszennej. Spód będzie jasno złocisty, wypieczony na brzegach i miękki w środku. Można oczywiście użyć również innego typy maki np. pełnoziarnistej, owsianej, lub dowolnej mieszanki. Trzeba jednak pamiętać, że konsystencja smak ciasta będą nieco inne niż w przypadku spodu z mąki pszennej.

Do ciasta na pizze można używać drożdży świeżych lub suszonych. Nie ma to większego znaczenia. Jedyna różnica będzie polegała na sposobie wyrabiania ciasta. Jeśli dodamy suche drożdże, nie trzeba czekać na wyrośnięcie zaczynu. Pamiętajmy jednak o odpowiednich proporcjach. Zbyt mała ilość drożdży sprawi, że pizza zupełnie nie urośnie, a spód będzie twardy i bardzo zbity. Natomiast nadmiar tego składnika może bardzo skutecznie popsuć smak całości.

Do wyrobu spodu na pizze dobrze jest używać prawdziwej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Tylko ona nada ciastu tego charakterystycznego, śródziemnomorskiego aromaty lekko cierpkich oliwek. Ilość oliwy jest naprawdę niewielka, a walory smakowe, jakie dzięki niej osiągamy niebagatelne. Nie wspominając już nawet o walorach zdrowotnych. Wszak dobrej jakości oliwa z oliwek to cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Jeśli jednak z jakiś powodów nie chcemy użyć oliwy, można z powodzeniem zastąpić ją olejem rzepakowym, z pestek winogron, słonecznika, lub też orzechów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here