Właściwie zbilansowany posiłek to gwarancja dobrego zdrowia i samopoczucia. Jednak karmiąc nasze komórki często zapominamy o jelitach. Żyje w nich tyle mikroorganizmów, że ich ilość aż dziesięciokrotnie przekracza całkowitą ilość komórek w organizmie ludzkim. Co zrobić, żeby nie „zagłodzić” niezwykle pożytecznej mikroflory?

Ciężkie życie drobnych organizmów

Mikroflora jelit odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jednak to my sami często utrudniamy jej życie i swobodne działanie. Jej największe szkodniki to stres, alkohol i antybiotyki. Jeśli dołożyć do niej dietę ubogą w prebiotyki naturalne, jak skrobia oporna czy błonnik, efekt jest jeszcze bardziej przygnębiający. Czym są prebiotyki i dlaczego ich znaczenie jest aż tak ważne? To składniki żywności, które nie ulegają strawieniu. Ich działanie polega na tym, że selektywnie stymulują wzrost i aktywność wielu gatunków bakterii, bytujących w okrężnicy. Prebiotyki nie trawią się w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Fermentują przez mikroflorę jelitową i stymulują rozwój niektórych bakterii.

Prebiotyki naturalne a błonnik

Nie każdy szczep bakterii jest probiotykiem, choć prebiotyki w produktach spożywczych funkcjonują jako błonnik pokarmowy. Błonnik pokarmowy jest wykorzystywany przez większość mikroorganizmów, które bytują w okrężnicy. Prebiotyki są zdecydowanie bardziej odporne. Zalicza się do nich między innymi oligosacharydy (głównie fruktooligosacharydy) oraz polisacharydy (inulina i skrobia oporna). Najpopularniejsza substancja wspomagająca mikroflorę, czyli błonnik, zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Wspomaga profilaktykę kardiologiczną a także obniża stężenia glukozy we krwi. Błonnik długo daje uczucie sytości, więc chętnie sięgają po niego osoby, które chcą zredukować wagę. Działa jak miotła, wędrując przez układ pokarmowy w stanie niezmienionym i eliminując zalegające resztki.

Alternatywa dla jogurtu

Prebiotyki naturalne powinno się stosować nie tylko w sytuacji obniżonej odporności oraz do odbudowania flory bakteryjnej po antybiotykoterapii. Przykładowo, inulina doskonale wspomaga odchudzanie. Może być zamiennikiem cukru lub zagęszczaczem. Poleca się ją osobom otyłym oraz cukrzykom. Można ją dodawać do koktajli, wypieków, jogurtów. Z kolei skrobia oporna ułatwia trawienie. Sama ulega temu procesowi, ale bardzo wolno. Powstaje ona w procesie schładzania produktów, które są bogate w skrobię, jak ryż, makaron, ziemniaki. Naturalne źródła prebiotyków to wiele popularnych prodktów: cebula, szparagi, pszenica, banany, ziemniaki, miód, cykoria, cebula, czosnek, topinambur, pomidory, banany, pszenica, ryż, makaron, zielone banany.

Odporność organizmu na wiele chorób ma swój początek w jelitach. Warto o nie zadbać, utrzymując we właściwej kondycji. Dlatego przy komponowaniu codziennych posiłków istotne jest wspomaganie mikroflory jelitowej prebiotykami naturalnymi. Taka profilaktyka z pewnością zaprocentuje.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here