Tempura jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej. W kraju Kwitnącej Wiśni jest tysiące restauracji, które specjalizują się tylko w tego typu daniach. Niewiele osób wie, korzenie tego dania sięgają Europy, kiedy to kilka wieków temu ten sposób przyrządzania potraw przywędrował z Portugalii wraz z jezuickimi misjonarzami.

Uniwersalna tempura

Danie zaskakuje prostotą. Składają się na nie kawałki warzyw, owoców morza, ryb a czasem mięsa, obtoczone w cieście. Całość poddawana jest smażeniu w głębokim tłuszczu. Nowością dla polskich smakoszy egzotycznych potraw jest możliwość spróbowania w takiej wersji również sushi. W płynnym cieście obtaczać można zarówno klasyczne maki, sashimi, jak i nigiri. Zwolenników tak wykonanego sushi jest coraz więcej, nie tylko w dużych miastach Polski.

Tajemnica ciasta

To, co wydaje się najtrudniejszym elementem, czyli ciasto, jest w rzeczywistości wyzwaniem, z którym poradzi sobie nawet średnio zaawansowany kucharz. Do wykonania odpowiedniego ciasta nie potrzeba wiele czasu, jak również wymyślnych składników. Wystarczy przygotować około szklanki pełnej mieszanych mąk. Polecane są między innymi mąka pszenna, kukurydziana lub ryżowa. Można je przesiać dla usunięcia ewentualnych grudek. Taką ilość mąki należy zmieszać z około 3/4 szklanki wody. Powinna być lodowata. Najlepiej taki efekt uzyskać dosypując do wody kostki lodu. Do mieszanki, z której ma powstać ciasto, można opcjonalnie dodać jajko, szczyptę soli i sody oczyszczonej. Ciasta nie trzeba dokładnie mieszać, ponieważ ewentualne grudki, jakie może zawierać, wysmażą się nabierając odpowiedniej chrupkości, tak charakterystycznej dla tempury.

Smażenie w głębokim tłuszczu

Tempura powinna być smażona na gorącym oleju roślinnym. W warunkach domowych świetnie sprawdza się do tego głęboki garnek lub frytownica. Bezpośrednio przed smażeniem należy zanurzać pokrojone kawałki w cieście a następnie wrzucać je do oleju. Warto smażyć małymi partiami aby uniknąć obniżenia temperatury oleju. Gotową tempurę odsącza się na ręczniku papierowym i natychmiast podaje do spożycia.Przy smażeniu tempury ważna jest kolejność. Gwarantuje ona nie pomieszanie smaków. Najpierw smaży się warzywa, potem grzyby, na końcu zaś ryby i owoce morza.

Sushi tempura

W tempurze doskonale smaży się popularne sushi. To świetna opcja dla osób, które mają ochotę zjeść coś egzotycznego, ale w wersji na ciepło. W barach sushi, specjalni masterzy podają w ten sposób na przykład maki, czyli sushi z ryżem, zawinięte w rolkę. Na zewnętrznej stronie znajdują się nori. Sushi przygotowuje się w zwyczajowy sposób. Należy je pokroić w charakterystyczne rolki. Każdą z nich obtoczyć w cieście, po czym wrzucić na głęboki olej. Polecana długość smażenia to około 8 minut. Sushi w takiej wersji spożywa się na gorąco.

Osoby, które nie odważą się na eksperyment z sushi w tempurze, wykonane w warunkach domowych, mogą skorzystać z coraz liczniejszych barów, serwujących takie danie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here