Planujesz otworzyć włoską restaurację? Lokale serwujące znakomitą pizzę, spaghetti czy inne sztandarowe dania cieszą się niesłabnącą popularnością. Podpowiadamy, jakie wyposażenie będzie konieczne, aby marzenia przekuć w rzeczywistość.
Wyposażając lokal w urządzenia gastronomiczne, warto wybrać wysokiej klasy sprzęt, funkcjonalny, wytrzymały i wydajny. Na sukces każdej restauracji składa się wiele czynników, m.in. szef kuchni i jego załoga, menu, dobrej jakości produkty, ale też odpowiednie wyposażenie. Czego potrzebujesz do restauracji włoskiej?
Jest wiele urządzeń i akcesoriów niezbędnych do każdego rodzaju lokalu – m.in. szafy chłodnicze, zestaw garnków i patelni itd. Wiele zależy jednak od typu kuchni, jaką chcemy serwować – maszynka do makaronu będzie miała szerokie zastosowanie w restauracji włoskiej, a np. w irańskiej będzie raczej zbędna.
Piec do pizzy – zadbaj o tradycyjny smak
Nowoczesne piece do pizzy to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia włoskich restauracji. Tradycyjny wypiek jest daniem najpopularniejszym, mimo że ravioli, makarony czy lasagne też mają szerokie grono zwolenników. Warto wybrać piec tradycyjny albo oparty na nowoczesnych rozwiązaniach technologicznych, dzięki którym dobranie temperatury czy równomierne rozłożenie ciepła nie będzie problemem.
Szafa chłodnicza
W każdej restauracji musi znaleźć się także szafa chłodnicza, która zagwarantuje świeżość produktów. W lokalu trzeba zadbać o odpowiednie warunki do przechowywania artykułów spożywczych. W restauracji włoskiej korzystamy z wielu produktów, a zatem warto wybrać szafę o dużej pojemności.
Maszynka do makaronu
Kolejny must have dobrej restauracji serwującej kuchnię włoską! To ogromne ułatwienie dla kucharzy przygotowujących pyszny makaron. Na spaghetti czy tagliatelle domowej produkcji skusi się znacznie więcej klientów. Maszynka do makaronu sprawi, że można rozbudować menu o tradycyjne fettuccine, lasagne, tagliolini, prosty makaron do zup itd. Mimo że wyposażone są w mocy silnik, pracują cicho, nie zakłócając skupienia członków zespołu.
Maszynka do mielenia mięsa
Wiele dań kuchni włoskiej opartych jest na mielonym mięsie – np. spaghetti bolognese, lasagne, cannelloni, ale i niektóre rodzaje pizzy. Bardzo praktyczna będzie zatem maszynka do mielenie mięsa. Nie dość, że przyspieszy pracę, to pozwoli uzyskać lepszą jakość dań – wiadomo, że każda potrawa smakuje lepiej ze świeżo mielonego mięsa niż gotowego.
Poza tym w maszynce można też przygotować np. pasty kanapkowe, mięsne lub wegetariańskie farsze do pierożków ravioli, pasztety, a także rozdrabniać różne produkty – np. ser do deserów czy przyprawy – trzeba jedynie wybrać model wyposażony w dodatkowe nakładki. Są maszynki, w których można nawet przyrządzić soki i koktajle.