Dieta każdego z nas powinna być jak najbardziej zróżnicowana i bogata w cenne składniki, które dostarczają naszemu organizmowi witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Nie powinno w niej zabraknąć produktów pełnoziarnistych, nabiału, warzyw, a także i owoców.

Owoce są na tyle uniwersalnym produktem, że możemy je jeść zarówno świeże, jak i po obróbce termicznej, np. po uduszeniu, upieczeniu czy grillowaniu. Co ważne – smak wielu owoców jest akceptowany nawet przez najmłodsze dzieci, dlatego warto je wprowadzać do diety malucha. W przyszłości zaowocuje to ciekawością nowych smaków i samodzielnym sięganiem po tego typu produkty.  

Dlaczego warto jeść owoce?

Duża grupa osób ma w swojej diecie całą masę rozmaitych owoców, które można dziś kupić praktycznie całym rokiem. Ale są też osoby, które zapominają o tej grupie produktów, co jest dość dużym błędem. Warto bowiem pamiętać, jakie wartości odżywcze kryją w sobie poszczególne owoce i jak korzystnie wpływają one na rozwój oraz optymalną pracę całego organizmu. 

  • Wiele owoców, jak np. arbuz, melon, truskawka czy grapefruit składają się przede wszystkim z wody, dlatego są doskonałym sposobem na nawodnienie organizmu u upalne dni. 
  • Owoce zawierają dużo błonnika i witamin, w tym witaminę A, C, a także potas, magnez, cynk, żelazo, sole mineralne oraz antyoksydanty. 
  • Regularne jedzenie orzeźwiających owoców wspomaga przemianę materii i pomaga usunąć toksyny z organizmu. 
  • Zielone owoce, jak agrest, jabłka, awokado czy kiwi zawierają dużą dawkę chlorofilu, który ułatwia trawienie i reguluje pracę wątroby. 

Owoce nie tylko w deserach 

Dla wielu osób owoce to jedynie pomysł na deser lub dodatek do dań na słodko. Ale to jedynie najpopularniejsze wykorzystanie tych produktów. Owoce z powodzeniem mogą też stanowić element wytrawnego dania. Oto kilka pomysłów, jak odczarować owoce i włączyć je do codziennej diety w nieco innym wydaniu niż dotychczas. 

  • Z arbuza, fety, rukoli i mięty przygotujemy pyszną, odświeżającą sałatkę. 
  • Duszone jabłka doskonale pasują do drobiu. 
  • Karmelizowana gruszka i jabłko są świetnym dodatkiem do pizzy z serem pleśniowym. 
  • Grillowany ananas to oryginalny dodatek do domowego hamburgera. 
  • Z wykorzystaniem truskawek lub malin przygotujemy pyszny, delikatnie słodki sos do letnich sałatek. 

Przygotowując dania dla siebie i naszych najbliższych powinniśmy pamiętać, żeby były one smaczne, kolorowe, ale przede wszystkim zdrowe. Aby to osiągnąć, wystarczy sięgnąć po lubiane przez dorosłych i dzieci owoce, a następnie urozmaicić nimi kolejne posiłki. Nowe, nieznane dotąd smaki z pewnością zaciekawią każdego, nawet największego niejadka.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here