Jedną z najdroższych przypraw świata jest szafran. Stosuje się go w kuchni oraz w medycynie ludowej już od 5000 lat. Ma intensywny smak, który podkreśla kompozycję naszego dania. Czy miałeś kiedykolwiek okazję go spróbować? Sprawdź, dlaczego warto spożywać szafran!
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/szafran-czy-kurkumaco-wybrac/
Szafran
Szafran pochodzi najprawdopodobniej z Krety. Otrzymuje się go z wysuszonych znamion słupka kwiatu szafranu uprawnego. I potrzeba aż 150 tysięcy znamion tych kwiatów, aby móc uzyskać 1kg szafranu. To bardzo dużo! Stąd również jego wysoka cena. Jego pozyskiwanie jest również bardzo czasochłonne. Jest on zbierany i przetwarzany ręcznie.
Szafran ma szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż stanowi świetny dodatek do wielu dań. Ma intensywny smak, który jest korzenny, lekko ostry i piżmowy, a nawet gorzkawy. Chcąc wydobyć najgłębszy walor smakowy tej przyprawy, powinno się go moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i dodawać dopiero na sam koniec gotowania. Zaledwie dwie niteczki tej przyprawy wystarczą, aby potrawa smakowała zupełnie inaczej! Nie stosuj zbyt dużo tej przyprawy, gdyż możesz całkowicie zepsuć smak swojego dania!
Zdrowy szafran
Szafran ma bardzo korzystny wpływ na poprawę krążenia. Powstrzymuje również krwawienie, a także ma działanie uspokajające. Dodatkowo stosuje się go w chorobach serca oraz układu nerwowego. Może również być wykorzystywany jako środek przeciw skurczom, przeciwbólowy, pobudzający oraz wykrztuśny. Stosuj go, gdy jesteś przeziębiony, ale nie tylko!
Szafran to również afrodyzjak, który był polecany zwłaszcza mężczyznom, którzy mieli problem z potencją. Zatem jeśli masz również podobne problemy, skorzystaj z dobroci szafranu!
Szafran posiada krocynę oraz pikrokrocynę i safranal, które pomagają w leczeniu niepłodności, wrzodów żołądka oraz depresji. Dodatkowo szafran może również załagodzić dokuczliwe objawy PMS u kobiet. Jak widzisz, ma on wiele właściwości leczniczych, z których zdecydowanie warto skorzystać! Sięgnij zatem po szafran i wprowadź go do swojego jadłospisu!
Przeczytaj też: http://pobocza.pl/melisa-doskonala-na-zszargane-nerwy/